SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU
I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Działania które już podjęliśmy w celu realizacji projektu:
- Na korytarzach pojawiły się plakaty związane z realizacją projektu.
- W salach lekcyjnych, na gazetkach klasowych, w świetlicy szkolnej pojawiły się informacje promujące zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną.
- Podczas zebrań 15 i 16 października 2013 roku - rodzice uczniów klas IV-VI zostali poinformowani przez wychowawców klas o przystąpieniu Szkoły do realizacji projektu polsko - szwajcarskiego KIK-34. Na tablicy informacyjnej na parterze szkoły umieszczono także informacje o celach, założeniach i sposobie wdrażania programu w szkole. Samorząd Uczniowski rozdawał zainteresowanym broszury dotyczące zdrowej żywności i aktywności fizyczne.
- W celu lepszej edukacji prozdrowotnej uczniów naszej szkoły - na korytarzu II piętra, co miesiąc odpowiedzialna klasa z pionu klas IV-VI przygotowuje tablicę promująca zdrowe odżywianie
- Zbieraliśmy także zdrową żywność dla potrzebujących w ramach akcji pomysł na „Niezmarnowane Mikołajki” i dzielnie walczyliśmy w konkursach i quizach o zdrowym żywieniu podczas gali finałowej Ogólnopolskiego Konkursu Tesco dla Szkół „TALENT DO NIEMARNOWANIA”
- Nasze działania wspierane są także przez kółka i kluby przyrodnicze i ekologiczne.
- Realizujemy już także nasze pomysł na zdrowe drugie śniadania w klasach.
- O działaniach związanych z aktywnością fizyczną:
• zawodach sportowych szkolnych i międzyszkolnych (turnieje siatkówka, koszykówka piłka nożna klas IV-VI)
• zajęciach sportowych pozalekcyjnych – aktywne spędzanie wolnego czasu.
• imprezach sportowo- rekreacyjnych – turniejach klas: Mikołajkowym z okazji Edukacji Narodowej
• projektach: Plebiscyt „ Sportowa klasa” itp.
możesz poczytać na naszej stronie internetowej - W taki oto sposób podczas dnia otwartego zachęcaliśmy rodziców do zdrowego odżywiania oraz modyfikacji dotychczasowych nawyków żywieniowych.
CELE PROJEKTU
Podstawowym celem projektu jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości, oraz innym przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Zadania projektu obejmują teren całej Polski i są skierowane do najbardziej wrażliwych grup ludności: kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem osób z nadmierną masą ciała. Adresatami są także producenci żywności.
Projekt obejmuje 4 główne zadania:
Zadanie 1: „Wdrożenie zasad prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących i poszerzenie wiedzy o roli aktywności fizycznej dla zachowania zdrowia”.
Zadanie 2: „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży”.
Zadanie 3: „Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce”.
Zadanie 4: „Upowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych, znakowaniu żywności celem wpływu na kształtowanie racjonalnych wyborów produktów spożywczych oraz o roli aktywności fizycznej dla zachowania zdrowia”.
O PROGRAMIE
W roku szkolnym 2013/2014 nasza szkoła realizuje Polsko – Szwajcarski Program Współpracy, KIK/34: Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej.
W ramach tego projektu realizować będziemy zadanie 2, mające na celu edukację i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia oraz ocenę wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywiania i poziom wiedzy dzieci i młodzieży.
Czy dzięki podjętym na terenie naszej szkoły działaniom uda nam się zdobyć certyfikat „SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ”? Odpowiedź uzyskamy wkrótce po zakończeniu realizacji projektu.
Trzymajcie kciuki i przyłączcie się ochoczo do zaplanowanych działań!
W ramach realizacji Programu zaplanowaliśmy:
- Całoroczne konkursy tematyczne związane z racjonalnym żywieniem – organizowane przez Samorząd Uczniowski (min, Księga przepisów, Klasowe Zasady Zdrowego Żywienia, Rybka jest dobra na wszystko – czyli o kwasach OMEGA 3 itp.)
- Akcja „ Szklanka Mleka” „Owoce w Szkole” – obejmująca uczniów klas I-VI
- Dzień niemarnowania żywności – film promujący niemarnowanie żywności
- Zbiórka zdrowej żywności dla potrzebujących – pomysł na „Mikołajki”
- „Święto Chleba „ – akcja świetlicy szkolnej
- Stoisko zdrowej żywności podczas "Jubileuszu 50–lecia Szkoły"
- Konkurs kulinarny ”MISTER CHEF” połączony z estetyką nakrywania stołu – pokaz sporządzania atrakcyjnych i zdrowych zakąsek, sałatek, surówek, deserów, itp.
- Zdrowo jem w stołówce szkolnej – 10–cio dniowy jadłospis – wydłużenie przerwy obiadowej do 20 minut
- Pomysł na zdrowe drugie śniadania w klasach – pietruszkowy poniedziałek, marchewkowy wtorek, szczypiorkowa środa, piątek dniem wody mineralnej itp.)
- Zawody sportowe szkolne i międzyszkolne (turnieje siatkówka, koszykówka piłka nożna klas IV–VI)
- Zajęcia sportowe pozalekcyjne – aktywne spędzanie wolnego czasu.
- Imprezy sportowo– rekreacyjne – turnieje klas: Mikołajkowy, z okazji Dnia Dziecka
- Projekty związane z aktywnością fizyczną: Plebiscyt „ Sportowa klasa”
- Gazetka promująca zdrowe odżywianie – cały rok – co miesiąc odpowiedzialna inna klasa z pionu klas IV–VI)
- Nagłośnienie działań podejmowanych przez szkołę –tablice ogłoszeniowe, gabloty, strona internetowa szkoły
- Edukacja rodziców – zebrania z wychowawcami –ulotki informacyjne, zawody dla rodziców – „Biegaj z rodzicem”
- Inne niezaplanowane działania i pomysły, które pojawią się w trakcie realizacji projektu.
Gorąco namawiamy wszystkich, którym nie jest obojętne zdrowie i zdrowy styl życia do aktywnego udziału we wspólnej zabawie, dzięki której mamy możliwość wykształcić w sobie nawyki zdrowego stylu życia, a także znacznie poprawić kondycję fizyczną.
Koordynator projektu: Agnieszka Porębska